|
|||||||||||
![]() |
|
|||||||||||
|
![]() |
Víno
TradícieOstrov Korčula je už od gréckych časov známy dlhou tradíciou pestovania vínnej révy a výroby vína. Aj napriek občasným chorobám, kontinuálny vývoj produkcie vína pokračoval celé stáročia, výsledkom čoho boli vysokokvalitné autochtónne vína. Husto sadený vinič, strmý a terasovitý terén vyústil v skutočnosť, že väčšina prác vo vinohradoch sa uskutočňuje ručne a tradičným spôsobom tak, ako tomu bolo pred storočiami.
PošipPošip je v podstate svetovou raritou, pretože miesto ani osoba jeho objavu nie sú známe. Je jedných z prvých chorvátskych vín chránených zákonom. Víno má prekrásnu, zlato-žltú farbu, ťažšiu a bohatú chuť, ktorú zanecháva v pohári stopu obsahu alkoholu (13-14,5%), chuť aj čiastočnú arómu suchých marhúľ a fíg. Vzhľadom na jemnú kyselinu, skvele sa hodí ku všetkým rybám, mušliam a jedlám z bieleho msa. Podávať by sa mal pri teplote 12-14 °C. Toto autochtónne chorvátske víno môže stáť bok po boku popri najlepších odrodách sveta.
RukatacTáto značka sa vyrába z autochtónnej odrody hrozna Maraština, ktorá nachádza ideálne podmienky rastu na ostrove Korčula. Toto kvalitné suché víno s vysokou koncentráciou alkoholu (okolo 13%) sa radí medzi najlepšie biele Dalmatínske vína. Svetlo žltá farba, plná a harmonická chuť tohto hrozna sú najlepším odrazom miest, v ktorých rastie. So svojou chutnou arómou, s jemne kvetinovým nádychom popri plnej chuti, ktorá zostáva v ústach pomerne dlho, ťa Rukatac bezpochyby zaujme. Toto elegantné južné víno je najlepšie podávať k morským plodom a jedlám na grile pri teplote okolo 12°C.
PlavacAj keď je Korčula známa predovšetkým pre svoje biele vína, produkujú sa tu tiež červené vína, špeciálne Plavac. Toto južné víno purpurovo červenej farby je suché, silné a tak trochu kyslasté. Plavac bol vždy nápojom farmárov a rybárov, ale nevyhýbalo sa ani najluxusnejším stolom. Najlepšie chutí podávané pri teplote 18-20 °C k rybám a morským plodom, ale aj s údenou šunkou, syrom, tmavým mäsom a k pálivým jedlám.
ProšekDezertné víno „Prošek“ sa produkuje z Pošipu a je skutočnou lahôdkou pre tých, ktorý obľubujú sladké vína. Tradične sa vyrába v Dalmácii a na ostrovoch zo sušeného hrozna autochtónnych odrôd. Obyčajne obsahuje vysokú koncentráciu alkoholu, má prekrásny bukket a je veľmi sladké. Konzumuje sa chladené ako aperitív alebo ku zákuskom.
Niekoľko lokálnych výrobcov vína: Blato 1902 d.d P.Z. „Korčula vino“ | ![]() ![]() ![]() |
![]() |
© 2015 - Všetky práva vyhradené IMPRESSUM | Posledná zmena 1. marca 2017 |