Pro Dive ChorvČtsko 

Potápačská zabíjačka na Javorine

 


Naša klubová akcia na Javorine bola dosť vzdialená potápačskej tematike. Rozhodli sme sa totiž našim deťom (mestským tvorom) ako vyzerá živá svinka. A ako vlastne vzniká rezeň či klobása.....


Nápad v našich hlavách sa zrodil s predstavou, že si objednáme prasiatko menšej hmotnosti, tak akosi „na ukážku“. Namiesto toho Miro (známy maximalista) – chatár z Holubyho chaty pod Javorinou a „bývalý“ potápač priniesol 267 kg ťažké sviňu!


Deťom sa najskôr svinka páčila, chodili sa jej cez mrežu aj dotýkať, ale s príchodom mäsiara – profíka sa ich vrava akosi stišovala až nakoniec celkom zmĺkli. Na jej usmrtenie, podrezanie a následné zachytávanie krvi sa už dívali s miernym zdesením. Ale všetci dospeláci mali náladu dobrú a tá sa neskôr preniesla aj na ne.


Bolo všetko tak ako malo byť: mozoček, ovar, žobrácka kaša aj rebrá. Neskôr kapustnica, výroba tlačenky, jaterníc aj klobás. A tak sme všetci rezali, tlačili, otáčali a tak trocha aj popíjali. A pochopiteľne, stále sme čosi jedli. Mnohí z nás také čosi videli a robili po prvýkrát vo svojom živote. Ďalší si zasa počínali ako starí harcovníci.


Malá Olča (najmladší účastník zabíjačky) sa ukážkovo oboma rukami napchávala rebrami. Tibor (najstarší účastník zabíjačky) bol zasa hlavný pekelník, a staral sa o to aby pod kotlami nevychladol oheň.

 


Naši mladí sa vyznamenali pri výrobe konzerv luncheonmeatu a vynikajúcej paštéty. Večer prišlo aj na gitaru a zabíjačkové songy typu:"3 čuníci jdou, pěkne.......". Na druhý deň sme za prekrásneho počasia zažili aj guľovačku.

Domov si každý okrem poriadnej, niekoľko kilogramov ťažkej výslužky vzal aj pocit netradične stráveného víkendu v kruhu skvelých ľudí. Ďakujeme personálu Holubyho chaty za úžasný servis Pozri napríklad: stránku chaty

A nakoniec si pochopiteľne poprajme:dobrú chuť!

 
Použité ilustrácie sú z knihy - Jules Verne: 20.000 míľ pod morom